Pstrąg z Polaniorki to marka sama w sobie. Laureat konkursów kulinarnych, zwycięzca branżowych wyróżnień. Występuje w naszej karcie w wielu nieoczywistych odmianach.
Jaka jest jego historia? Skąd wziął się w naszej restauracji?
Sprawdźcie sami.
Hodowla pstrąga to niełatwe zadanie. Ryba ta jest niezwykle wybredna i przeżyje tylko w źródlanie czystej wodzie, karmiona pożywieniem naturalnego pochodzenia.
Roman Rzadkosz – współwłaściciel karczmy, hodowca pstrągów oraz strażnik przyrody z zamiłowania – poświęca się temu zadaniu z pasją i zaangażowaniem. Czuwa nad całym 3-letnim cyklem życia każdej swojej ryby od zarodka (we własnoręcznie zbudowanym inkubatorze) przez okres dojrzewania aż do momentu gdy dojrzały osobnik mierzy 30-35 cm i doskonale nadaje się do spożycia.
Pstrąg to zwyczajowa nazwa kilku gatunków drapieżnych ryb z rodziny łososiowatych zasiedlających słodkie wody o bystrym prądzie, zwłaszcza górne odcinki rzek.
W zależności od odmiany ma białe lub lekko różowe chude mięso i dostarcza najwięcej spośród ryb słodkowodnych cennych dla zdrowia kwasów Omega-3 i Omega-6. Ponadto, pstrąg dostarcza pełnowartościowego białka, które pod względem składu dorównuje temu zawartemu w czerwonym mięsie i co więcej – jest od niego łatwiej przyswajalne.
Pstrąga poleca się osobom dbającym o linię z uwagi na niewielką ilość kalorii.
W Polaniorca pstrąga z własnej hodowli podajemy na kilka sposobów. Jedną z najbardziej nieszablownowych jego odsłon jest "Dunajecki tatar z pstrąga". To niezwykłe danie docenili członkowie Kapituły prestiżowego konkursu "Marka Tatrzańska 2022", przyznając nam pierwszą nagrodę w kategorii "Artykuły spożywcze".
To dla nas ogromne wyróżnienie, dlatego z tym większą przyjemnością zapraszamy Państwa do nas, aby samemu skosztować i ocenić smak tej potrawy.
Biały Dunajec jest domem dla corocznego Dnia Pstrąga. W ramach tej imprezy plenerowej odbywa się konkurs kulinarny na najlepsze danie z tej szlachetnej ryby. Ocenie poddawane są smak, estetyka i oryginalność potrawy.
Kompozycje zaprojektowane i przyrządzone przez nasz zespół kucharski wielokrotnie już wywalczyły złoto i srebro, a dania z pstrąga dostępne w naszym menu inspirowane są najznakomitszymi z tych zwycięskich potraw.
zapraszamy: 11:00 - 22:00
ul. Jana Pawła II obok 312
34-425 Biały Dunajec
zamów: 18 20 73 494
imprezy: 535 100 016
polaniorka@gmail.com