Ryba na medal

Pstrąg z Polaniorki to marka sama w sobie. Laureat konkursów kulinarnych, zwycięzca branżowych wyróżnień. Występuje w naszej karcie w wielu nieoczywistych odmianach.

 

Jaka jest jego historia? Skąd wziął się w naszej restauracji? 

 

Sprawdźcie sami.

Hodowla pstrąga to niełatwe zadanie. Ryba ta jest niezwykle wybredna i przeżyje tylko w źródlanie czystej wodzie, karmiona pożywieniem naturalnego pochodzenia.

Roman Rzadkosz – współwłaściciel karczmy, hodowca pstrągów oraz strażnik przyrody z zamiłowania – poświęca się temu zadaniu z pasją i zaangażowaniem. Czuwa nad całym 3-letnim cyklem życia każdej swojej ryby od zarodka (we własnoręcznie zbudowanym inkubatorze) przez okres dojrzewania aż do momentu gdy dojrzały osobnik mierzy 30-35 cm i doskonale nadaje się do spożycia.

O hodowli słów kilka

Zamów pstrąga

Pstrąg to zwyczajowa nazwa kilku gatunków drapieżnych ryb z rodziny łososiowatych zasiedlających słodkie wody o bystrym prądzie, zwłaszcza górne odcinki rzek.

W zależności od odmiany ma białe lub lekko różowe chude mięso i dostarcza najwięcej spośród ryb słodkowodnych cennych dla zdrowia kwasów Omega-3 i Omega-6. Ponadto, pstrąg dostarcza pełnowartościowego białka, które pod względem składu dorównuje temu zawartemu w czerwonym mięsie i co więcej – jest od niego łatwiej przyswajalne.

 

Pstrąga poleca się osobom dbającym o linię z uwagi na niewielką ilość kalorii.

Czy wiesz że...

Od prawej - Maria i Roman Rzadkoszowie podczas gali rozdania najważniejszych nagród w sektorze tuystyki na Podhalu

Zdobywca Marki Tatrzańskiej

W Polaniorca pstrąga z własnej hodowli podajemy na kilka sposobów. Jedną z najbardziej nieszablownowych jego odsłon jest "Dunajecki tatar z pstrąga". To niezwykłe danie docenili członkowie Kapituły prestiżowego konkursu "Marka Tatrzańska 2022", przyznając nam pierwszą nagrodę w kategorii "Artykuły spożywcze".

To dla nas ogromne wyróżnienie, dlatego z tym większą przyjemnością zapraszamy Państwa do nas, aby samemu skosztować i ocenić smak tej potrawy.

"Otwierając z mężem restaurację ponad dwadzieścia lat temu, chcieliśmy stworzyć miejsce, w którym po prostu będzie można smacznie zjeść. Z czasem połączyliśmy pasję męża do wędkowania i hodowli ryb z biznesem gastronomicznym. Dzisiaj na polaniorskiego pstrąga przyjeżdżają smakosze z całej Polski
- jesteśmy z tego bardzo dumni!"

 

- Maria Rzadkosz, właścicielka restauracji

Biały Dunajec jest domem dla corocznego Dnia Pstrąga. W ramach tej imprezy plenerowej odbywa się konkurs kulinarny na najlepsze danie z tej szlachetnej ryby. Ocenie poddawane są smak, estetyka i oryginalność potrawy.

Kompozycje zaprojektowane i przyrządzone przez nasz zespół kucharski wielokrotnie już wywalczyły złoto i srebro, a dania z pstrąga dostępne w naszym menu inspirowane są najznakomitszymi z tych zwycięskich potraw.

Pstrąg ma swoje święto

zapraszamy: 11:00 - 22:00

 

ul. Jana Pawła II obok 312

34-425 Biały Dunajec

         

zamów:  18 20 73 494

 

imprezy:  535 100 016

 

polaniorka@gmail.com

 

jak dojachać >

Karczma

ul. Kościuszki 69 A

34-425 Biały Dunajec

 

rezerwuj:  604 44 34 02

 

polaniorka@gmail.com

 

jak dojechać >

Domek
w Białym Dunajcu

ul. Budzówka 31/5A

34-511 Kościelisko

 

rezerwuj:  604 44 34 02

 

polaniorka@gmail.com

 

jak dojechać >

 

Apartament
w Kościelisku